Nem kell, hogy a kürtöskalács a kizárólag strandos finomság vagy éppen a karácsonyi vásár ínyencsége legyen, könnyedén készíthetünk otthon is! A tovább után a recept mellett azt is elárulom, hogy milyen, minden háztartásban megtalálható kelléket használhatunk kürtöskalács-forma helyett.

fotó: Lilla

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 dl tej, 30 g élesztő, 4 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál vaníliakivonat, csipetnyi só, cukor és fahéj

Elkészítés menete: Futassuk fel az élesztőt a tejben, majd gyúrjuk össze a többi alapanyaggal. Várjunk fél-egy órát, míg a tészta megkel.

Míg a tészta kel, készítsük elő a formákat. Ha nincsen fából készült kürtöskalács-hengerünk, akkor használjunk egyszerű, üres sörösdobozokat. A dobozokat vonjuk be alufóliával, és kenjük be olajjal! (Ennyi tésztával körülbelül 6 sörösdobozt tudunk betekerni.)

Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd vágjuk fel csíkokra. A csíkokat tekerjük fel a formára, de úgy, hogy az előző sávra mindig kicsit lógjon rá az azt követő. Mikor megtekertük a formát, akkor hengergessük meg a nyújtódeszkán. Ezután kenjük meg tojással, majd forgassuk bele a cukoros-fahéjas keverékbe. Végül légkeverésen 180 fokon körülbelül 20 perc alatt süssük meg a kalácsokat!