Már korábban említettem, hogy az online, kortárs divatarchívum, a Street Fashion Budapest kiállításán látható volt az egyik öltözékem, ami be is került a múzeum viselettörténeti gyűjteményébe. Simonovics Ildikó projekttjéről, kutatásáról könyv is készült, ami egy ideje már kapható is (például itt).

fotó: Lilla

Az album legelején a blogszféra térhódításáról esik szó. Ebben a fejezetben említi Ildikó, hogy az első hazai, naponta jelentkező street fashion rovat a cotcot.hu oldalon indult még 2007-ben. (Erre külön büszke vagyok, hiszen 2008-tól egészen 2010-ig lehettem a cotcot csapatának a tagja.)

Ezután könyv első felében találóan összeválogatott képpárokat láthatunk, így helyezi a kutató egymás mellé a múlt és a jelen utcai divatját. Míg a 21. század utcai divatképeit a lelkes felhasználók töltötték fel saját magukról közvetlenül a streetfashionbudapest.hu-ra, addig a 20. századi anyag nagy része a fortepan.hu-ról érkezett. A képpároknak köszönhetően az 1900-as évek elejétől egészen napjainkig tekinthetjk át az öltözködési kultúra változását.

fotó: Lilla

Az utolsó fejezetben a 2010-es arcokat mutatja be a szerző. Itt szembesülhetek nyomtatásban azzal táskagyűjtő szenvedélyemmel. Már 2010-ben 53 darab táskám volt. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ez azóta csak nőtt. A második a sorban Süle Kati 50 darab retiküljével... 

Simonovics Ildikó: Street Fashion Múzeum - Utcai divat egykor és ma
2.392,- forint