Egyszerűen imádom a sima, vajas croissant! Itt Gyömrőn van egy isteni pékség, amit mindenki csak Pékbácsiként emleget, mivel egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező bácsié az üzem és a bolt. Pékbácsinál az olyan hagyományos péksütik, mint a kakaóscsiga vagy a sajtosrúd páratlanok, de vajas croissant, megkockáztatom sosem volt az üzlet kínálatában. A Sparban ugyan van nem is olyan rossz croissant, de mégsem szeretném a multi tömegtermékét enni, így úgy döntöttem, sütök házilag. Egy elég könnyű receptet találtam a neten, amin én még egy kicsit alakítottam, változtattam, egyszerűsítettem. A végeredmény a képen, a recept a tovább mögött.

fotó: Lilla

Hozzávalók: egy kis pohár joghurt, 35 dkg liszt, 5 dkg margarin, 1 dl tej, 1 tasak instant élesztő, fél evőkanál só, 2 evőkanál cukor, 2 tojás

Elkészítés menete: A margarint olvasszuk meg, majd a hozzávalókat gyúrjuk jól össze. Ezután hagyjuk fél órát kelesztőtálban állni. Miután megkelt, szedjük 6-8 egyforma részre, és mindegyiket nyújtsuk ki köralakúra. Olvaszuk még egy kevés margarint, és kenjük meg vele mindegyik kör tetejét, és tegyük őket egymásra! A tésztakupacot ezután tegyük a hűtőbe, hogy a margarin megdermedjen. Ha megdermedt, szedjük ki, és nyújtsuk ki az egészet egy nagy körré. (Ettől a lépéstől lesz a kisütőtt tészta leveles hatású.) Vágjuk belőle cikkeket, és kifiliszerűen csavarjuk fel. Ha ezzel megvagyunk, akkor sütőpapíros tepsire tegyük a kifliket, és a tetejüket kenjük meg cukros tejjel. Végül légkeverésen 180 fokon körülbelül 20 perc alatt aranybaránra sütjük!