Ha már valaki unja a tó megkerülését, annak kitűnő alternatíva lehet az az út, amit a hosszú hétvégén mi tettünk meg bringával a Velencei-tó környékén. Mi egy teljes napot szántunk erre a kicsit több, mint 45 kilométeres túrára, de ebben benne volt egy ebéd, bámészkodás, fotózás és sütizés is, na meg egy defekt... Térkép és bővebb leírás a tovább után. Aki még nem tudja, merre tekerjen a május 1-jei hosszú hétvégén, az mindenképpen kattintson!

fotó: Lilla

A kiindulási állomás Gárdony volt, onnan vettük az irányt Kápolnásnyék felé. A tó partján haladva áthaladtunk Velencefürdőn és Velencén is, de ezt alig lehet észrevenni, mivel ezek az üdülőfalvak teljesen összenőttek már. Pázmánd előtt gyönyörű dimbes-dombos a táj, tele kis házakkal és a hozzájuk tartozó pici szőlőültetvényekkel.

térkép: Google

Pázmándról Vereb felé vettük az irányt, a két falu között készült ez a kép is. Az úton csak néhány autó jár, így a forgalom biztosan nem zavarja meg a tekerést és a táj szépségét.

fotó: Lilla

Mivel Pázmándon zárva találtuk azt a kocsmát, ami eddig mindig nyitva volt, végső elkeseredésünkben Vereb község egyetlen egy kocsmájában álltunk meg kávézni. A kiszolgálás borzalmas volt, a cappucinom meg darabos. Pedig, ha tudjuk, hogy pár kilométerrel arrébb, a lovasberényi kastély közelében vár minket a fővárosi színvonalú Hóman Cukrászda, ahol még gumicukrot is tesznek a fagyikülönlegességekre, ha úgy szeretnénk...

fotó: Lilla

Lovasberény szinte egyetlen látványossága a Cziráky-kastély, sajnos az állapota az elmúlt évtizedekben nem nagyon javult.

fotó: Lilla

Lovasberény után egy erdei úton Nadap felé indultunk el. Az erdei út nagyon hangulatos, de tele van dimbekkel és dombokkal, így nem a legpihentetőbb terep. Nadapra beérve szinte egyből jobbra indul egy murvás út, ami Sukoróra vezet. Biciklivel és autóval is egész jól járható. Minket Sukorón ért a vihar, így kapóra jött az ebédszünet - betértünk a sukorói Boglya csárdában. A csárda belül is tágas, de fedett kerthelyisége is van, az árak barátságosak, az adagok hatalmasak.

fotó: Lilla

Sukoróról a partra tekertünk, és annak mentén mentünk a nyaralóig, Gárdonyig vissza.

fotó: Lilla

Velencefürdő területén muszáj volt megállnunk, és lefotózni ezt az egyik nyaraló tetejét díszítő hajót. Ráadásul az utolsó pár kilométeren, még defektet is kaptunk, így gyalogolhattunk a közeli benzinkútig.

fotó: Lilla