Régen jelentkezett a "Divatos kirándulás" sorozatom, mivel az elmúlt időszakban nem jártunk egy olyan látványos, látogatható helyen sem, ahol magyar tervezők kampányai, netán divatanyagok készültek. A téli szünetet kihasználva a hétvégén ellátogattunk a turai Schossberger kastélyba, ahol már több divatanyag is született. Az egyik legemlékezetesebb és leglátványosabb Fehér Józsi, a Fehér Design táskatervezőjének 2010-es tavasz-nyári kampányanyaga volt, de szervezett ide enteriőrfotózás-workshopot a Krea is.

A turai kastély kívülről, fotó: Lilla

A kastély és a család története

A család története az 1800-as évekig nyúlik vissza, ugyanis akkor költözött a Felvidékről Pestre Schossberger Lázár fiával, Vilmossal. Apja és fia gabonakereskedéssel, bankügyletekkel kezdtek el foglalkozni, valamint a dohány- és cukoriparba is bekapcsolódtak. A Kiegyezéskor már Pest leggazdagabb kereskedői közé tartoztak, és Ferenc Józseftől nemesi címet kaptak.

Schossberger Viktor és családja, danyikronika.hu

A kastély építésébe az 1826-ban született Zsigmond vágott bele, és tervezőnek Ybl Miklóst kérte fel. Helyesbítés: bár több helyen is Ybl szerepel tervezőként, egészen friss kutatások derítették ki, hogy nem ő volt a tervező! A kastély helyéül szolgáló családi birtokot, 1873-ban vásárolta a család Esterházy Miklóstól. (Érdekesség, hogy Zsigmond egyik lányának, Jenny-nek és Hevesy-Bischitz Lajosnak a gyereke az a Hevesy György, aki a 72. alapelem felfedezéséért Nobel-díjat kapott.) A kastélyt nagy tervek alapján kezdték el építeni, a grandiózus elképzelések ma is láthatóak, a legszebb talán a hatalmas üvegablakú Pálmaház.

A kastély Pálmaház felöli oldala, fotó: Lilla

Zsigmond 1900-ban bekövetkezett halála után fia, Viktor lett a kastély ura. Sajnos a család helyzete a harmincas évektől egyre rosszabbra fordult, a második világháború környékén a kastélyt elhagyták az örökösök. Szovjet katonai szállás, kórház és iskola is működött ezután benne.

A Plámaház belülről, fotó: Lilla

Divat a kastélyban

Itt készült Fehér Józsi, az akkor még White Design nevet viselő, később Fehér Designra változtatott márkájának 2010-es tavasz-nyári kampányanyaga. A fotók mellett egy videóanyag is született a kastély falai között.

Fehér Design 2010 tavasz-nyár, feherdesign.co.uk

De a 2010-es év más szempontból is izgalmas esztendő volt az épület életében, hiszen Angelina Jolie a Vér és méz földjén című filmjének néhány jelenetét itt forgatta. Ez a kastély volt Csupó Gábor Holdhercegnő című fantasy alkotásának is az egyik fő helyszíne.

részletek a Holdhercegnő című filmből

Fotózott itt a Lakáskultúra, a Woodoo divatmárka, sőt 2007-ben a MOM Park is készített itt kampányképeket. A Krea idén tavasszal szervezett workshopján készült alkotásokból Gergely Laura munkájáról találtam fotót az interneten.

Enteriőr a turai kastélyban - Gergely Laura, behance.net

Infó

A kastély a téli időszakban délelőtt 9-től délután 4-ig látogatható. A belépő 1500 forint, de magyar állampolgárok 650 forintért látogathatják. A forgatások és fotózások miatt érdemes az utazás előtt telefonon érdeklődni, hogy biztosan be lehet-e menni a kastélyba. Bővebben: www.turaikastely.hu