A churros egy isteni spanyol édesség, amit tavaly ilyenkor Valenciában kóstoltam meg először. A churros nagyon finom porcukorral megszort fánkrudacskákat takar, amiket csokiöntetbe szokás mártogatni. Nosztalgiáztam a tavalyi utazásunkon, és így jött az ötlet, hogy a képek mellett az ízeket is idézzük fel. Egyik este nekiláttam a churros készítésének. Hogy mi lett az eredmény? Milyen recept alapján dolgoztam, az a tovább után kiderül!
fotó: Lilla
A címben direkt írtam ejtés szerint a churros nevét, mert bár ízre teljesen hasonló lett az édességem a spanyol utcai árusok termékeihez, de vizuálisan inkább emlékezettek halrudacskákra, mint kecses, vékony fánkrudakra. Éppen ezért nem szerettem volna megsérteni a spanyolokat azzal, hogy az én duckó fánkjaimat az ő nemzeti édességük nevével illetem. A tésztát kinyomózsákból kell az olajba nyomni. A probléma az volt, hogy a nejlon zacskók sorra kirepedtek, a kinyomózsák szűkítőit pedig nem találtuk, így túl nagy volt a nyílás, duckók lettek a fánkok.
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 80 g vaj, 40 g cukor, csipet só, 150 g liszt, 2 tojás, vaníliakivonat, porcukor, fahéj és olaj
Elkészítés menete: Forraljuk fel a tejet, a margarinnal, a cukorral és a sóval. Miután felforrt, lassan, apránként keverjük hozzá a lisztet. Ezután vegyük le a tűzről. Miután kihűlt keverjük bele a tojásokat. A masszát ezután kinyomózsákba tesszük, a tésztát ollóval a kívánt méretre vágjuk, és így tesszük a forró olajba. Miután kicsit kihültek, fahajas porcukorba forgatjuk őket. Hígra főzött pudinggal tálaljuk.
Utolsó kommentek